Łosoś na szpinaku z kaszą jaglaną i słodkimi buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usuwamy łuski ze skóry na łososiu, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron i odstawiamy na bok.
2.Ugotowane do miękkości buraki kroimy w dużą kostkę. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego (lub innej foremki) i dodajemy 2 łyżki miodu, 3 łyżki octu balsamicznego i odrobinę soli. Wszystko mieszamy, nakładamy folie aluminiową na naczynie i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni na 15 minut.
3.Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
4.Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju i kładziemy fileta z łososia skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty, następnie przewracamy i dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku i smażymy łososia jeszcze przez około 1-2 minuty. Po usmażeniu odstawiamy na papierowy ręcznik na 1 minutę.
5.Na dużym ogniu rozpuszczamy masło z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku i dodajemy świeży szpinak. Smażymy przez 1 minutę do chwili, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
6.Ugotowaną kaszę jaglaną wykładamy na talerz. Obok układamy szpinak, a na nim łososia. Dodajemy upieczone buraczki. Dekorujemy olejem z chili oraz sosem balsamicznym.
Komentarze