Spaghetti warzywne z sosem pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie i marchewki kroimy w cienkie paski, możemy użyć do tego celu obieraczki do warzyw. Gotujemy je na parze ok. 2-3 minuty. Spryskujemy oliwą i sokiem z cytryny.
2.Szykujemy sos. Do rondelka wlewamy oliwę. Przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę paprykę, tymianek i zmiażdżony zielony pieprz.
Dodajemy przecier lub pomidory, koncentrat i oregano. Przyprawiamy solą. Dusimy na wolnym ogniu.
Miksujemy na gładki sos. Dodajemy bazylię, mieszamy.
Gotowym sosem polewamy makaron z warzyw.
Porady
Uwaga: jeśli chcemy zastąpić zielony pieprz - czarnym mielonym, to dodajemy go pod koniec gotowania. Nie przesmażamy wraz z papryką, aby sos nie zgorzkniał.
Komentarze