Spaghetti warzywne z sosem pomidorowo-paprykowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie" - oczywiście trochę go zmodyfikowałam ;)

  • 25 min

Składniki:

  • 3 małe cukinie
    3 marchewki
    troszkę oliwy i soku z cytryny
    sos:
    200g przecieru pomidorowego lub 4-5 świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
    1 czerwona papryka
    1/2 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka oregano
    kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu - ja dodałam zwykły mielony pieprz czarny
    garstka poszatkowanych listków bazylii
    sól morska lub himalajska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti warzywne z sosem pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie i marchewki kroimy w cienkie paski, możemy użyć do tego celu obieraczki do warzyw. Gotujemy je na parze ok. 2-3 minuty. Spryskujemy oliwą i sokiem z cytryny.
  • 2. Szykujemy sos. Do rondelka wlewamy oliwę. Przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę paprykę, tymianek i zmiażdżony zielony pieprz.
    Dodajemy przecier lub pomidory, koncentrat i oregano. Przyprawiamy solą. Dusimy na wolnym ogniu.
    Miksujemy na gładki sos. Dodajemy bazylię, mieszamy.

    Gotowym sosem polewamy makaron z warzyw.

Porady

Uwaga: jeśli chcemy zastąpić zielony pieprz - czarnym mielonym, to dodajemy go pod koniec gotowania. Nie przesmażamy wraz z papryką, aby sos nie zgorzkniał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować