Placek ziemniaczany inaczej. Sycący i pyszny obiad.
1 godz. 30 min
Składniki:
Placki (4 duże):
-1,5 kg ziemniaków
-szklanka mąki
-1 cebula
-2 jaja
-łyżka vegety
-łyżeczka pieprzu
-olej do smażenia
Sos:
-0,5 kg mięsa gulaszowego
-1 papryka czerwona
-1 papryka żółta
-2 pomidory
-1 duża cebula
-4 ogórki kiszone
-250 g koncentratu pomidorowego
-250 g śmietany 18%
-250 ml wody
-sól i pieprz
-smalec do smażenia
-papryka słodka i ostra
Placek ziemniaczany z sosem pomidorowo-paprykowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obsmażamy na patelni ze smalcem. Posypujemy ostrą i słodką papryką, przekładamy do garnka i dalej smażymy.
2.Na patelni na której smażyło się mięso szklimy na złoto pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do mięsa.
3.Dodajemy pokrojone w kostkę paprykę, ogórki i pomidory. Zalewamy 250 ml wody i gotujemy do miękkości mięsa.
4.Koncentrat pomidorowy mieszamy ze śmietaną i dodajemy do garnka. Chwilę zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia.
5.Ziemniaki ścieramy na tarce o GRUBYCH oczkach. Cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy mąkę, jaja i przyprawy i łączymy. Smażymy placki na objętości całej patelni (muszą być dosyć grube)
Komentarze