Makaron z sosem pomidorowym zawsze chętnie zjadany jest przez mojego męża i córkę. Dodałam szpinak by przemycić witaminy.Wyszło proste , szybkie i pyszne danie. Sama byłam zaskoczona smakiem sosu pomidorowego z dużą ilością szpinaku.
Penne z sosem pomidorowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju , odcedzamy.
2.Sos:Cebulę , czosnek i pomidory obieramy.
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej , szklimy cebulę , dodajemy czosnek , mieszamy. '
Po chwili dokładamy mięso mielone , smażymy do odparowania płynów.
Po tym czasie dodajemy pomidory , szpinak oraz koncentrat pomidorowy.
Dusimy na wolnym ogniu do powstania gęstego sosu.
Doprawiamy solą , pieprzem oraz natką pietruszki.
3.Makaron podajemy z gorącym sosem posypanym serem żółtym.
Komentarze