Jednak grzyby duszone to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie sezonu na dary lasu. Pomysłów na grzyby leśne jest wiele i każdy, kto jest ich miłośnikiem, z pewnością ma swój ulubiony sposób na nie. Jeśli mamy dostęp do świeżych grzybów z pewnością część z nich warto zamrozić lub wysuszyć. Grzyby mrożone i suszone sprawdzą się zimą, szczególnie w okolicy Świąt, kiedy farsz do pierogów z kapusty, kulebiak czy barszcz nie mogą powstać bez dodatku grzybowych kapeluszy i nóżek. Jeśli macie sporo miejsca w zamrażarce, polecamy grzyby zamrozić i wyjmować porcjami – takie ilości, jakie będą nam potrzebne. Dla tych, którzy nie mogą mrozić lub są przyzwyczajeni do tradycyjnej metody przechowywania grzybów na zimę, lepszym rozwiązaniem będą grzyby suszone. Przeczytaj artykuł: moczenie grzybów suszonych, by dowiedzieć się, jak gotować grzyby wcześniej ususzone.

 

Grzyby duszone – jak podawać

Jak przygotować grzyby, gdy jednak chcemy wykorzystać je, gdy są świeże? Najlepszy i najpopularniejszy przepis to duszone grzyby. Nie tylko dlatego, że jest to pomysł na wykorzystanie wszystkich rodzajów grzybów, jakie akurat uda nam się zebrać. Ważniejszą kwestią oczywiście jest smak. Grzyby duszone w śmietanie to danie niezwykle aromatyczne. Grzyby prosto z lasu nie potrzebują wielu dodatków, by wspaniale smakować, łatwo więc przyrządzić z nich prosty i szybki obiad. Co więcej, jest to danie na tyle uniwersalne, że można podawać je na różna sposoby – czy to jako sos do makaronu, w towarzystwie ziemniaków czy nawet z chlebem.

 

Grzyby duszone w śmietanie – przepisy

Klasyczne połączenie, jeśli chodzi o grzyby duszone, to przygotowanie ich ze śmietaną. Dzięki niej powstaje gęsty, aromatyczny sos grzybowy. Takie danie, koniecznie z dodatkiem sporej ilości ziół, może stanowić samodzielny posiłek, ale i dodatek do innych potraw.

Jak jednak wzbogacić to znane i lubiane danie, by szybko się nam ono nie znudziło?  Tu wcale nie potrzeba wiele! Jeden z pomysłów na grzyby duszone z cebulą  w nowej odsłonie to dodatek świeżych ziół. Jeśli dotychczas zazwyczaj doprawiałeś grzyby jedynie solą i pieprzem, chwyć po świeże zioła. Tymianek, rozmaryn, szczypiorek lub lubczyk wzmocnią smak i aromat dania i wyniosą je na wyższy poziom. Nie zapomnij też o natce pietruszki, która jest idealnym wykończeniem potrawy z dodatkiem grzybów duszonych.

Jeśli chcecie, by sos z grzybów był bardziej aksamitny i kremowy, część śmietanki, potrzebnej do jego przygotowanie, zastąpcie mascarpone. Kremowości nada sosowi jajko dodane tuż pod koniec duszenia. Dodatek musztardy sprawi, że potrawa będzie bardziej wyrazista, ciekawego smaku nada też dodatek czerwonego wina lub chlust alkoholu typu brandy czy koniak.

Jeszcze więcej pomysłów na dodatki, które sprawią, że grzyby duszone będą jeszcze bardziej apetyczne, znajdziesz w naszej galerii.

 

Jeśli wciąż mało Ci pomysłów na grzyby, zobacz nasze galerie z przepisami na: przetwory z grzybów i grzyby marynowane.