REKLAMA

Sos ze świeżych grzybów leśnych

wyświetlono: 517 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 2

Sos z mieszanych grzybów leśnych - podgrzybków, koźlarzy i kilku kurek - z dodatkiem śmietanki 30%. Bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny. Ja podałam ten sos do gołąbków, ale doskonale będzie pasował do makaronu, kopytek, kotletów czy pieczeni mięsnej.

opublikowany: 27.09.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min

Składniki:

  • 350 g grzybów leśnych mieszanych (podgrzybki, koźlarze, maślaki, kurki) - waga po oczyszczeniu
    1 łyżka masła klarowanego
    2 płaskie łyżeczki vegety natur
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    ok. 1/2 szklanki wody
    sól
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Ocena:

(średnia 5 z 151 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie oczyszczone grzyby kroimy na małe kawałki, płuczemy, odcedzamy i obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przepłukujemy wodą.
  • 2. Masło wkładamy do szerokiego garnka o grubym dnie, roztapiamy i wkładamy grzyby, smażymy chwilę, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Oprószamy mąką, mieszamy i wlewamy ok. 1/3 szklanki wody, dodajemy vegetę i śmietankę. Gotujemy razem 8-10 minut, często mieszając
  • 3. Sos doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Posiekaną zieloną pietruszkę dodajemy do sosu lub posypujemy nią danie.

Porady

Do przygotowania sosu można wykorzystać również grzyby mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sos ze świeżych grzybów leśnych Dodane przez: AnetaJ
Sos grzybowy Dodane przez: Natalia Ch


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magdzia44448 44262508_250283372311484_5660960856851087360_n

SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW ZE ŚMIETANĄ

Aromatyczny sos ze świeżych podgrzybków - szybki i pyszny sos do obiadu. ;)

kategoria: Sosy sos grzybowy opublikowany: 28.09.2017 | wyświetlono: 4445 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Jaga85 Jaga85

Zupa ze świeżych leśnych grzybów

Uwielbiam smak zupy grzybowej, jak i zapach unoszący się po kuchni w trakcie jej gotowania. Polecam.

kategoria: Zupy opublikowany: 09.07.2014 | wyświetlono: 754 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE