Sos grzybowy ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyszczamy i myjemy, Kroimy na ok. 3 cm kawałki .
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz tymianek. Chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby.
Smażymy na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Zalewamy bulionem warzywnym, zmniejszamy gaz, dusimy pod przykryciem około 35-40 minut co jakiś czas mieszając.
Całość zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Gdy sos będzie zbyt rzadki, możemy zaprawić łyżeczką mąki rozrobionej w małej ilości wody, po czym zagotować całość.
Komentarze