Sos grzybowy ze świeżych grzybów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kremowy, aromatyczny, pachnący grzybami sos zabielony śmietaną. Świetnie smakuje podany razem z kaszą, kopytami, kluskami śląskimi.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g świeżych grzybów (maślaków, podgrzybków, zajączków),
    2 małe cebule,
    2 duże ząbki czosnku,
    szczypta tymianku,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    300 ml bulionu warzywnego,
    200 ml śmietany 30%,
    sól, pieprz,
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos grzybowy ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy i myjemy, Kroimy na ok. 3 cm kawałki .
    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz tymianek. Chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby.
    Smażymy na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    Zalewamy bulionem warzywnym, zmniejszamy gaz, dusimy pod przykryciem około 35-40 minut co jakiś czas mieszając.
    Całość zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
    Gdy sos będzie zbyt rzadki, możemy zaprawić łyżeczką mąki rozrobionej w małej ilości wody, po czym zagotować całość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Grzyby Maślak Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować