Sos Z Boczniaków

3 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Na taki obiadek bez mięsny często mamy teraz ochotę, bo przecież nie można jeść ciągle zsiadłego mleka i kalafiora ;) a ten sosik bardzo szybko się przygotowuje i jest bardzo smaczną odmianą tego, znanego i chyba lubianego przez wszystkich pieczarkowego.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g boczniaków
    1 łyżka masła
    1/2 główki cebuli
    2 ząbki czosnku
    250 ml wody lub bulionu warzywnego
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    1 łyżeczka czubata mąki pszennej
    50 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wodę wraz z warzywkiem zagotowujemy w ganku ( zostawiamy 100 ml do opłukania patelni, aby zebrać pozostałe smaki ze smażenia)
    2. Na maśle przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i po 2 minutach dodajemy porwane lub pokrojone w paseczki boczniaki, następnie solimy, pieprzymy i przesmażamy.
    Następnie dodajemy łyżeczkę mąki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość zalewamy 100 ml wody, mieszamy i przekładamy do garnka z pozostałą gotującą się wodą.
    Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkość.
    3. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki posiekaną i zagęszczamy słodką śmietanką, ewentualnie jak by dalej było za rzadkie mąką ziemniaczaną.
    Sos możemy podać z kaszą, ryżem, kopytkami lub ziemniakami. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować