200 g boczniaków
1 łyżeczka przyprawy typu “Jarzynka”
½ cebuli
1 ząbek czosnku
½ bułki pszennej
1 łyżka mąki z ciecierzycy lub owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane)
3 łyżki gorącej wody
sól, pieprz
2 łyżki tłuszczu do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Kotlety z boczniaków a'la mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte boczniki zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj przyprawę Jarzynkę. Całość gotuj 15 – 20 minut. Po tym czasie boczniaki odcedź i odsącz z nadmiaru wody.
Ugotowane boczniaki najlepiej zmielić w maszynce do mielenia. Jeśli nie posiadasz maszynki, połowę boczniaków zblenduj, a drugą połowę drobno posiekaj – ja skorzystałam z tego sposobu i powiem szczerze, że sprawdził się idealnie.
2.Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmaż na odrobinie tłuszczu.
Bułkę pszenną zalej mlekiem (użyłam sojowego) i odstaw na 10 minut.
Mąkę z ciecierzycy lub owsianą wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut (powinien powstać kleik, który zastąpi jajko).
3.Boczniaki wymieszaj z podsmażoną cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką oraz kleikiem z mąki. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Równie dobrze możesz je upiec w piekarniku.
Komentarze