Kotlety z boczniaków a'la mielone

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomysł na szybki i prosty obiad z boczniaków.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g boczniaków
    1 łyżeczka przyprawy typu “Jarzynka”
    ½ cebuli
    1 ząbek czosnku
    ½ bułki pszennej
    1 łyżka mąki z ciecierzycy lub owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane)
    3 łyżki gorącej wody
    sól, pieprz
    2 łyżki tłuszczu do smażenia
    bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z boczniaków a'la mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte boczniki zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj przyprawę Jarzynkę. Całość gotuj 15 – 20 minut. Po tym czasie boczniaki odcedź i odsącz z nadmiaru wody.
    Ugotowane boczniaki najlepiej zmielić w maszynce do mielenia. Jeśli nie posiadasz maszynki, połowę boczniaków zblenduj, a drugą połowę drobno posiekaj – ja skorzystałam z tego sposobu i powiem szczerze, że sprawdził się idealnie.
  • 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmaż na odrobinie tłuszczu.
    Bułkę pszenną zalej mlekiem (użyłam sojowego) i odstaw na 10 minut.
    Mąkę z ciecierzycy lub owsianą wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut (powinien powstać kleik, który zastąpi jajko).
  • 3. Boczniaki wymieszaj z podsmażoną cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką oraz kleikiem z mąki. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku.
    Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Równie dobrze możesz je upiec w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Grzyby Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować