Sos z boczniaków

4.45 (157 ocen)

  • 40 min

Sos który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • * 2 łyżki masła
    * mała cebula
    * 300g boczniaków
    * pół litra wody bądź buliony warzywnego
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * 1 łyżka śmietany 18%
    * sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (157 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone w paseczki, przesmażyć, dolać wodę lub bulion i dusić do miękkości grzybów. Całość przyprawić do smaku. W śmietanie rozprowadzić mąkę, dodać kilka łyżek sosu, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować. Można dodać posiekany świeży koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować