Śmietanowy sos z boczniaków

  • wyświetlono: 7242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam boczniaki, a w szczególności sos z nich. Pasuje zarówno do ziemniaków, jak i makaronu czy ryżu.

Jagodowe_ciastko

Składniki

500g boczniaków
duża cebula
kilka łyżek masła
250ml śmietany Łaciatej 18% do zup i sosów
płaska łyżeczka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta przyprawa uniwersalnej

Sposób przygotowania przepisu:

Śmietanowy sos z boczniaków

  • 1. Boczniaki kroimy w paski, wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez godzinę, następnie odcedzamy. Cebulę kroimy w dużą kostkę i szklimy na maśle. Wrzucamy boczniaki, dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli będą się przypalać, dolewamy odrobinę wrzątku). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawą uniwersalną. Łyżeczkę mąki rozprowadzamy w śmietanie, wlewamy do grzybów i jeszcze przez chwilę gotujemy, mieszając.

Porady

Jeśli sos wyjdzie za gęsty, dolewamy jeszcze tyle śmietany, aby konsystencja nam odpowiadała.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsos grzybowysos z boczniakówśmietanowy sos z boczniaków

Komentarze

Podobne przepisy

sos  pieczarkowy

Dodane przez: Gosiaczek 93

Sos śmietanowo-pieczarkowy

Przepyszny sos, który doskonale...

image-1mj79xq

Dodane przez: Joanna Kryla

Sos śmietanowo-grzybowy

Sos ten pasuje zarówno do klasycznego...

Dodane przez: PolskaGotuje

Sos śmietanowy

Doskonały do łososia, krewetek...

Dodane przez: Adas

sos kurkowo- śmietanowy

Ten sos sama wymyśliłam bardzo...

sos brokułowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Sos serowo śmietanowy z brokułami i razowym...

Przepis idealny, gdy masz zaledwie...

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym

Dodane przez: Gregorhspeed

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym

W takim sosie sprawdzą się też...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE