Sos Pieczarkowy - Uniwersalny

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten sosik jest przepyszny i nadaje się do kluseczków i do makaronu, ziemniaczków, kotlecików, ryżu wyliczać mogę bez końca :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2-3 osobowa porcje:
    0,5 kg pieczarek
    1/2 główki dużej cebuli lub jedna mała
    1 ząbek czosnku
    1-2 łyżeczki maki pszennej
    3-4 łyżki gęstej śmietany np.18%
    sól, pieprz do smaku
    olej/margaryna do smażenia
    jarzynka/warzywko/ 1/2 kostki rosołowej - zależy od naszych kulinarnych upodobań
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy - uniwersalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę.
    2. Rozgrzewamy olej/margarynę i szklimy na niej cebulkę. Następnie przekładamy do niej nasze pokrojone pieczarki i obsmażamy aż wyparuje cala woda która wypuszcza pieczarki.
    W rondelku / garnczku zagotowujemy wodę na sos.
    3. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lub pokrojony w plasterki oraz obsypujemy 1-2 łyżeczkami maki pszennej i jeszcze chwile ciągle mieszając smażymy je razem z mąką. Po krótkiej chwili przekładamy całość do gotującej się wody i przyprawiamy solą, pieprzem, jarzynką/warzywkiem/kostka rosołową.
    Całość gotujemy z 20-30 min.
    4. Pod sam koniec gotowania dodajemy zahartowana śmietankę ( mieszamy śmietankę z gorącym płynem z graczka ) Całość gotujemy jeszcze z 5 min. Jeśli sos wydaje nam się nadal za rzadki możemy go zagęścić jeszcze odrobina maki ziemniaczanej.
    Ja podałam mój sos z makaronem :) Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować