Sojowa zupa krem z kapustą

0 (0 ocen)

Ciekawe połączenie kapusty i bogatej w białko oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe soi w postaci zupy kremu. Daniu nadałam orientalnego stylu dzięki przyprawie curry. Ziarna soi dostatecznie zagęszczają zupę, czyniąc ją sytym posiłkiem.

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty (ok. 900g)
    1/4 niedużego selera (100g)
    1 średnia biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka suchej soi
    6 szklanek bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    1 łyżka curry
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Przystawki Krem

Sojowa zupa krem z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sojowa zupa krem z kapustą 1. W garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, obranego i pokrojonego w kostkę selera, przyprawę curry oraz gałkę muszkatołową. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Sojowa zupa krem z kapustą 2. Soję odcedzić, dołożyć do garnka.
  • Sojowa zupa krem z kapustą 3. Wlać bulion i dodać poszatkowaną kapustę. Całość gotować do miękkości (ok. 30 min).
  • Sojowa zupa krem z kapustą 4. Zupę zblendować i doprawić do smaku. Podawać ponownie zagotowaną, każdą porcję doprawić kleksem jogurtu lub śmietany.
  • 5. Soję zalać wodą, odłożyć na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować