Soczysty schab ze śliwką w aromatycznej glazurze

4.75 (12 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso dobrze smakują ze śliwkami suszonymi, a ta glazura dobrze komponuje się z całością. Polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1,2 kg schabu środkowego
    śliwki suszone
    1/2 łyżeczki soli
    łyżka majonezu
    łyżka ketchupu pikantnego
    łyżka musztardy sarepskiej
    łyżka powideł śliwkowych
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

4.75 (12 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Soczysty schab ze śliwką w aromatycznej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    Wbić w środek mięsa długi nóż i tym samym zrobić kieszonkę.
    Do kieszonki powciskać suszone śliwki. Tyle ile się da, ile się zmieści.
    Wymieszać majonez z ketchupem, musztardą, powidłami z dodatkiem soli i chili.
    Dokładnie posmarować mięso miksturą. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na ok 30 min.
    Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 60 min.
    Naczynie musi być przykryte.
    Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrywę, żeby mięso ładnie się przypiekło.
    Mięso można zajadać ciepłe. Podane np. do obiadu lub wystudzone. Pokrojone wtedy na cieńsze plasterki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować