Smocza wołowina

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam ostre w smaku dania. Moim zdaniem wołowina najlepiej oddaje pikantny charakter azjatyckich potraw, dlatego też pewnego dnia odważyłam się przygotować palącą smoczą wołowinę. Danie jest szybkie w przygotowaniu, bardzo ostre i niesamowicie sycące.

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag chudej wołowiny
    1 zielona papryka
    1 duża cebula
    pół słoiczka pędów bambusa
    3 cm kawałek korzenia imbiru
    1/2 ostrej czerwonej papryczki pepperoni lub chilli
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    5 łyżek jasnego sosu sojowego
    1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej
    2/3 szklanki zimnej wody
    1 kostka wołowa
    150 g chińskiego makaronu jajecznego instant
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smocza wołowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę i paprykę pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w pół talarki. Korzeń imbiru obrać i pokroić w cieniutkie paseczki. Połowę ostrej papryczki wydrążyć i posiekać. Bambusa odsączyć z zalewy. Kiedy wszystko jest już gotowe. Na patelni rozgrzać ok. dwie łyżki oleju. Wołowinę obsmażyć z każdej strony na średnim ogniu i posypać pieprzem cayenne. Dodać cebulę i zredukować ogień. Dodać 3 łyżki sosu sojowego, wymieszać i poddusić ok. 3 minuty.
  • 2. Na patelnię dodać paprykę zieloną oraz pędy bambusa. Dodać kostkę wołową wraz z wodą. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać imbir, ostrą paprykę i resztę sosu sojowego (jeśli zbyt dużo wody odparuje należy jej po trochu dolewać, tak by mięso było do połowy zakryte i na samym końcu makaron mógł się "ugotować" w potrawie). Dusić wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-30 minut, pilnując by woda nie wyparowała. Na minutę przed końcem tego czasu dodać do mięsa i sosu mąkę kukurydzianą mieszając by dobrze się rozprowadziła. Na końcu dodać na patelnię makaron, wymieszać i znów przykryć patelnię na 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.

Porady

Woda powinna być zimna, gdyż taka działa lepiej na wołowinę. Danie można udekorować świeżymi listkami kolendry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować