Szarpana wołowina

3 (5 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pysze mięso wołowe, pieczone w piekarniku, jako mięso obiadowe lub do kanapki! Pieczone w niskiej temperaturze jest niezwykle kruche i smaczne.

  • 5 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg wołowiny,

    5 ząbków czosnku,

    łyżeczka kurkumy,

    łyżeczka papryki słodkiej,

    łyżeczka papryki wędzonej,

    płaska łyżeczka pieprzu,,

    łyżeczka soli,

    2 łyżeczki octu jabłkowego,

    łyżka musztardy Dijon,

    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

3 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szarpana wołowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, musztardę, ocet oraz olej.

    Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry około 3 cm. Nacieramy marynatą mięso. Wstawiamy do lodówki na noc.

    Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni - wyjmujemy 30 minut wcześniej mięso z lodówki.

    Pieczemy przez 5 godzin w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Mięso po tym czasie będzie łatwo się rozdzielało (szarpniemy za pomocą widelców).

    Podajemy z surówką lub na kanapkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować