Ciasto:
8 jaj
Po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
2 szklanki cukru
Barwnik spożywczy czerwony
Masa śmietanowo -serowa:
Pół litra śmietany kremówki
Pół kg sera z wiaderka
3 zielone galaretki
Pół szklanki cukru pudru
Krem kokosowy:
Pół litra napoju kokosowego z kawałkami kokosa
Pół szklanki cukru pudru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pół szklanki wiórek 2.
1 kostka masła
Galaretka:
2 puszki piwa o smaku jabłka
3 łyżki żelatyny
Śmietanowiec z kremem kokosowym i galaretką piwną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i miksujemy aż pianą będzie szklista. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy, następnie dodajemy obie mąki i odrobinę barwnika. Ciasto pieczemy ok 35 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Masa śmietanowo serowa. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ser . galaretki rozpuszczamy w szklance wody . Gdy zacznie tężeć mieszamy ze śmietaną i serem. Tężejącą masą przekładamy biszkopty.
Krem. Wodę kokosową gotujemy, dodajemy , rozmąconą w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Gotujemy budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu kokosowego i wiórki kokosowe. Krem wykładamy na wierzchu biszkoptu.
Piwa zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody, następnie dodajemy do podgrzanego piwa, rozpuszczamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na wierzchu kremu.
Porady
Ciasto należy dobrze schłodzić przed podaniem, najlepiej do następnego dnia.
Komentarze