Śmietanowiec z kremem kokosowym i galaretką piwną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nietypowe i pyszne ciasto

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jaj
    Po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
    2 szklanki cukru
    Barwnik spożywczy czerwony
    Masa śmietanowo -serowa:
    Pół litra śmietany kremówki
    Pół kg sera z wiaderka
    3 zielone galaretki
    Pół szklanki cukru pudru
    Krem kokosowy:
    Pół litra napoju kokosowego z kawałkami kokosa
    Pół szklanki cukru pudru
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    Pół szklanki wiórek 2.
    1 kostka masła
    Galaretka:
    2 puszki piwa o smaku jabłka
    3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Ciasto

Śmietanowiec z kremem kokosowym i galaretką piwną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i miksujemy aż pianą będzie szklista. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy, następnie dodajemy obie mąki i odrobinę barwnika. Ciasto pieczemy ok 35 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
    Masa śmietanowo serowa. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ser . galaretki rozpuszczamy w szklance wody . Gdy zacznie tężeć mieszamy ze śmietaną i serem. Tężejącą masą przekładamy biszkopty.
    Krem. Wodę kokosową gotujemy, dodajemy , rozmąconą w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Gotujemy budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu kokosowego i wiórki kokosowe. Krem wykładamy na wierzchu biszkoptu.
    Piwa zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w odrobinie wody, następnie dodajemy do podgrzanego piwa, rozpuszczamy. Gdy galaretka zacznie tężeć wykładamy ją na wierzchu kremu.

Porady

Ciasto należy dobrze schłodzić przed podaniem, najlepiej do następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować