Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na ciemnym biszkopcie z masą budyniową i pagórkami z galaretki z ananasem. Ciasto z kremem serowym i masą Kajmakową, pokryte waflem. Ciasto miękkie, tortowe, wyszło bardzo dobre.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jajek
    -170 g. cukru
    -90 g. mąki tortowej
    -90 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    -0,5 l. mleka
    -1 budyń krówkowy na 0,5 l
    -1 krystaliczna galaretka
    -100 g. masła

    GALARETKA Z ANANASEM:
    -1 puszka pokrojonego ananasa
    -3 krystaliczne galaretki
    -1 l.soku z puszki+woda

    KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
    -500 ml.śmietanki 30 %
    -1 kg. serka mascarpone
    -510 ml. masy Kajmakowej
    -30 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    WAFEL:
    -2 tafle wafla
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli a potem cukrem,stopniowo dodawanym. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min.170*C.
  • Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym 2. masa- Ugotować budyń na mleku. Jeśli budyń bez cukru to dodać 2 łyżki cukru. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt. Przed włożeniem biszkoptu, blaszkę wyżej zabezpieczyć papierem.Rozsmarować budyń i odstawić do zastygnięcia.
  • Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym 3. galaretka- Zrobić to dzień wcześniej. Odsączyć ananasa. Sok uzupełnić do 1 l. zagotować, odstawić i rozpuścić galaretki.Do małych filiżanek od kawy,(tu 20) poukładać kawałki ananasa. Ponalewać zimnej galaretki i schłodzić w lodówce do zestalenia.
  • Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym 4. Wyjmować łyżką i układać równomiernie na placku.
  • Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym 5. krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i wystudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem i miękkim Kajmakiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki, pomiędzy galaretki i wyrównać.
  • Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym 6. góra-Tafle waflowe odpowiednio przyciąć nożem do wymiarów placka. Ułożyć jeden obok drugiego na górze kremu, delikatnie przyciskając. Ciasto schłodzić w lodówce, przynajmniej z godzinę.Najlepiej całą noc i kroić ostrym nożem.Polecam najpierw naciąć sam wafel a potem całe ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować