Ciasto na ciemnym biszkopcie z masą budyniową i pagórkami z galaretki z ananasem. Ciasto z kremem serowym i masą Kajmakową, pokryte waflem. Ciasto miękkie, tortowe, wyszło bardzo dobre.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT :
-5 jajek
-170 g. cukru
-90 g. mąki tortowej
-90 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
-0,5 l. mleka
-1 budyń krówkowy na 0,5 l
-1 krystaliczna galaretka
-100 g. masła
GALARETKA Z ANANASEM:
-1 puszka pokrojonego ananasa
-3 krystaliczne galaretki
-1 l.soku z puszki+woda
KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
-500 ml.śmietanki 30 %
-1 kg. serka mascarpone
-510 ml. masy Kajmakowej
-30 g. żelatyny
-ok.150 ml. wody
Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli a potem cukrem,stopniowo dodawanym. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min.170*C.
2.masa- Ugotować budyń na mleku. Jeśli budyń bez cukru to dodać 2 łyżki cukru. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt. Przed włożeniem biszkoptu, blaszkę wyżej zabezpieczyć papierem.Rozsmarować budyń i odstawić do zastygnięcia.
3.galaretka- Zrobić to dzień wcześniej. Odsączyć ananasa. Sok uzupełnić do 1 l. zagotować, odstawić i rozpuścić galaretki.Do małych filiżanek od kawy,(tu 20) poukładać kawałki ananasa. Ponalewać zimnej galaretki i schłodzić w lodówce do zestalenia.
4.Wyjmować łyżką i układać równomiernie na placku.
5.krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i wystudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem i miękkim Kajmakiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki, pomiędzy galaretki i wyrównać.
6.góra-Tafle waflowe odpowiednio przyciąć nożem do wymiarów placka. Ułożyć jeden obok drugiego na górze kremu, delikatnie przyciskając. Ciasto schłodzić w lodówce, przynajmniej z godzinę.Najlepiej całą noc i kroić ostrym nożem.Polecam najpierw naciąć sam wafel a potem całe ciasto.
Komentarze