Śmietanowiec z galaretką rabarbarową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt; białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy aż pianą będzie szklista. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni, w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 30- 35 minut. Po upieczeniu studzimy.
Masa: galaretki rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretką. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy na wierzchu biszkoptu.
Galaretka rabarbarowa;
Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy pokrojony rabarbar. Gotujemy do miękkości. Gdy rabarbar będzie miękkie dodajemy wszystkie suche galaretki krystalicznie. Masę studzimy, gdy zacznie tężeć, wykładamy na wierzchu masy kremowej. Ciasto chłodzimy w lodówce około godziny
Porady
Żeby ciasto było mniej kaloryczne kremówkę możemy zastąpić śmietana 12% lub jogurtem naturalnym, zmieszanymi z galaretką.
Komentarze