Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka

  • wyświetlono: 5757 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dziś zapraszam na ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama bardzo często je robiła. Mowa o ptasim mleczku na mleku skondensowanym niesłodzonym. Przepis pochodzi ze starego zeszytu :) Ciasto pięknie wygląda, jest napowietrzone, piankowe, nie za słodkie,idealne na rodzinne imprezy czy na upalne dni.

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

BISZKOPT (można pominąć i wykorzystać okrągłe biszkopty)

-3 jajka
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-6 łyżek oleju
-6 łyżek wody
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru

WARSTWA I

-1 galaretka malinowa
-400ml wrzątku
-1 łyżka żelatyny
-2 łyżki cukru pudru (płaskie)
-200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam mleka w kartoniku, ale może też być z puszki)

WARSTWA II

-1 galaretka agrestowa
-400ml wrzątku
-1 łyżka żelatyny
-2 łyżki cukru pudru (płaskie)
-200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

DODATKOWO

-2 galaretki malinowe
-750 ml wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka

  • 1. Na początek upieczemy biszkopt. Jest on tylko z 3 jajek, ponieważ ma być cienki.

    Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy. Powstałe ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy.
  • 2. Następnie do miski dajemy 400ml wrzątku, łyżkę żelatyny i galaretkę malinową. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.Gdy galaretka zacznie powoli gęstnieć do miski dajemy 200ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego i ubijamy je chwilę aż zgęstnieje i zwiększy objętość, dodajemy cukier puder i miksujemy.Następnie wlewamy gęstniejąca galaretkę i wszystko miksujemy.
    Powstałą masę wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki by masa stężała na około 20 minut.
  • Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka3. Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę-agrestową.
    Robimy to identycznie jak pierwszą, czyli galaretkę z żelatyną zalewamy 400ml wrzątku, studzimy. Mleko skondensowane ubijamy, dodajemy cukier puder i gęstniejącą galaretkę.
    Wylewamy na warstwę malinową.
  • Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka4. Odkładamy do lodówki do stężenia.

    Do miski dajemy 2 galaretki malinowe i 750ml wrzątku. Mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
    Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin i gotowe.

Porady

Smaki galaretek mogą być dowolne, ja wykorzystałam malinową i agrestową. Na górna warstwę można dodać owoce

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciasto z galaretkąmleko skondensowaneptasie mleczkociasto piankoweptasie mleczko na biszkopcie

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowe ciasto z pianką i galaretką

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Malinowe ciasto z pianką i galaretką

Pyszne i orzeźwiające ciasto z...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO"PTASIE MLECZKO" 2 w 1

Ciasto na biszkopcie z dżemem i...

Ptasie mleczko na delicjach

Dodane przez: AnetaJ

Ptasie mleczko na delicjach

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie...

Sernik.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik z mlekiem skondensowanym

Zawsze wychodzi,prosty i szybki...

Ciasto z masa na mleku

Dodane przez: aniak

Ciasto z masą na mleku

Zapraszam na ciasto do kawki. Jest...

 Ciasto pianka z delicjami i galaretką

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto pianka z delicjami i galaretką

delikatne ciasto z delicjami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE