Biszkopt z masa truskawkowo bananowa i galaretką piwną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy do momentu aż się rozpuści. Następnie stale miksując dodajemy żółtka i obie mąki. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 35-40 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Truskawkami oczyszczamy, myjemy i blendujemy na mus razem z obranymi bananami. Dodajemy cukier puder i suche galaretki, mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Masę studzimy i odstawiamy aż zacznie tężeć. Biszkopt przekładamy tężejącą masą bananowa truskawkową. Na wierzchu biszkoptu układamy pokrojone w plasterki, obrane banany. Na banany wykładamy tężejącą galaretkę.( piwa podgrzewamy i dodajemy do nich suchegalaretki, mieszamy aż się rozpuszczą ale nie gotujemy). Całość wkładamy do lodówki najlepiej do następnego dnia.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia.
Komentarze