Śmietanowiec z owocami i galaretką

4.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Szybki i orzeźwiający deser z owocami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 600 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru
    2 galaretki cytrynowe
    1 galaretka czerwona
    2 galaretka zielona

    2 galaretki krystaliczne
    Owoce: maliny, borówki, jeżyny, truskawki, banan, mandarynki

    Opakowanie biszkoptów

    Forma: tortownicy 20 cm/20 cm
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Śmietanowiec

Śmietanowiec z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę czerwoną i zielona rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody każdą i wylać na głęboki talerz- możemy to zrobić dzień wcześniej aby galaretką dobrze zastygła.
  • 2. W spodzie tortownicy ułożyć biszkopty. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem dodać tężejącą galaretkę oraz pokrojone w kostkę galaretki czerwoną i zieloną. Krem wyłożyć na biszkopty, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. 2 galaretki krystaliczne rozpuścić w 750 ml przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Na masie śmietanowej poukładać umyte i osuszone owoce, zalać tężejącą galaretką, całość schłodzić.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować