Śmietanowe oponki

4.51 (198 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podzielne,delikatne oponki na śmietanie. Szybko znikają z talerza.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 30 sztuk
    35 dag mąki tortowej + do podsypania
    4 żółtka
    2 łyżki cukru
    3 łyżki śmietany – gęstej 30 %
    Sól do smaku
    3 dag świeżych drożdży
    1 łyżka spirytusu
    ¼ szklanki ciepłego mleka
    Cukier puder do oprószenia oponek
    Olej do smażenia – 1 l
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Śmietanowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: w mleku i 1 łyżce mąki i niewielkiej ilości cukru kruszę drożdże, delikatnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roszczyn, śmietanę, sól do smaku, utarte żółtka z cukrem, spirytus, zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, oprószonej mąką, ponownie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
    Gdy ciasto wyrośnie przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinać kólka a za pomocą nakrętki wyciąć środki. Ponownie odstawić do podrośnięcia.
    Środki nie zagniatać ponownie tylko usmażyć.
    Olej podgrzać do temp. smażenia, smażyć partiami na złoty kolor z dwóch stron, wykładać na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przestudzone obficie posypać cukrem pudrem.

Porady

1.do smażenia można użyć 1/2 kg smalcu i 1/2 l oleju, tłuszczu mieszanego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować