Budyniowo - śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać żółtka, zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlać wodę z olejem. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec ok 35min w temp 180st. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwie równe części.
2. Masa budyniowa:
250 ml mleka, żółtko, budynie i mąkę miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy przygotowaną mieszankę i mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy drobno pokrojone białe michałki i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugim blatem.
3.Masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy po łyżce serka i mieszamy do całkowitego połączenia. Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy czekoladą.
Komentarze