Słonecznikowiec

4.99 (172 ocen)

  • 2 godz.

Słodkości ubóstwiam od małego. A już słodkie ciacho połączone z masą kajmakową zawsze u mnie jest na pierwszym miejscu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao

    Prażony słonecznik:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    300 g słonecznika

    Masa:
    1 kostka miękkiego masła
    1 puszka masy kajmakowej
    3/4 porcji prażonego słonecznika

    Wymiary formy: 21x33,5
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując, następnie dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy mąki z kakaem i mieszamy - bez pomocy miksera, aby ciasto nie opadło.

    Ciasto wylewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
  • 2. Prażony słonecznik:
    W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy słonecznik. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy słonecznik i prażymy na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Masa:
    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce masy kajmakowej. Pod koniec dodać wystudzony 3/4 porcji uprażonego słonecznika. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Biszkopt przekrawamy na 2 części. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy. Całość posypać pozostałym prażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować