Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując, następnie dodajemy po 1 żółtku. Przesiewamy mąki z kakaem i mieszamy - bez pomocy miksera, aby ciasto nie opadło.
Ciasto wylewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 180 stopni C przez 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
2.Prażony słonecznik:
W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy słonecznik. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy słonecznik i prażymy na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.Masa:
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce masy kajmakowej. Pod koniec dodać wystudzony 3/4 porcji uprażonego słonecznika. Dokładnie wymieszać.
4.Biszkopt przekrawamy na 2 części. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę masy. Całość posypać pozostałym prażonym słonecznikiem.
Komentarze