Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Gęsina, którą przygotowaliśmy w tym roku jest wyborna w smaku – cudownie soczysta i delikatna zarazem, z idealnie chrupiącą skórką. Podczas pieczenia w całym domu unosił się obłędny aromat ziół oraz pieczonych jabłek.Gęsina to idealna propozycja na uroczysty obiad.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 80 dkg)
    majeranek
    rozmaryn
    czosnek niedźwiedzi
    sól, pieprz
    2 duże jabłka
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    100 ml gęsiego tłuszczu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gęsina w majeranku 1. Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i nacieramy dużą ilością majeranku. Chłodzimy w lodówce min. 1 godz. a najlepiej całą noc.
  • Jabłka z dodatkiem cebuli oraz przypraw 2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200’C. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki i razem z jabłkami oraz ząbkami czosnku przekładamy do naczynia do zapiekania. Całość doprawiamy majerankiem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem a następnie zalewamy gęsim tłuszczem i mieszamy.
  • Gęsina na jabłkach 3. Na tak przygotowane jabłka układamy piersi z gęsi, przykrywamy i pieczemy ok. 45 min. Następnie obniżamy temp. do 160’C i pieczemy kolejne 45 min.

    W czasie pieczenia kilkakrotnie podlewamy gęsinę powstałym sosem a na ok. 15-20 min. przed końcem zapiekamy gęś na górnym poziomie piekarnika z włączoną funkcją grilla (bez przykrycia), aby uzyskać chrupiącą skórkę.
  • Gęsina pieczona w jabłkach z majerankiem 4. Gotową pierś z gęsi kroimy w plastry i podajemy.

Porady

Gęsina bardzo dobrze smakuje podana z modrą kapustą i kluseczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować