Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe

  • wyświetlono: 865 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepis na bułeczki wachlarzyki jest prosty do wykonania, choć wymaga od Nas cierpliwości podczas wyrastania ciasta. Same zaś bułki znikają w mgnieniu oka – nie zdążą nawet dobrze wystygnąć a już ich nie ma.

tycjanowa
  • 100min

Składniki

Składniki na zaczyn:
20 dkg drożdży
0,5 szkl. letniego mleka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru

Składniki na bułki:
3 szkl. mąki pszennej
1 jajko
30 dkg roztopione masła
1 łyżeczka soli
0,5 szkl. letniego mleka

Składniki na masełko ziołowo-czosnkowe:
50 dkg miękkiego masła
4-5 ząbków czosnku
3 duże pieczarki
natka pietruszki (świeża lub suszona)
10 dkg sera cheddar

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe

  • Masełko ziołowo-czosnkowe1. Przygotowanie masełka ziołowo-czosnkowego:

    Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Przesmażyć na patelni z odrobiną masła oraz soli i wystudzić. Pietruszkę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.

    W miseczce wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto na bułki wachlarzyki2. Przygotowanie zaczynu:

    W misce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia.

    Przygotowanie bułeczek:

    Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajko połączone z roztopionym masłem i mlekiem oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski, ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt.
  • Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe3. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowany farsz a następnie pociąć na 6 pasów (wzdłuż). Każdy pas nałożyć na siebie (jeden na drugi) i pociąć na kwadraty.

    Foremkę na muffinki wysmarować masłem i posypać mąką. Każdą bułeczkę przełożyć bokiem do formy, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
  • Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 15 min. Studzić na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniadrożdżowedrożdżeśniadaniebułeczkibułkipieczywoprzepis_miesiąca1000bułki_śniadaniowebułki_wachlarzyki

Komentarze

Podobne przepisy

Tuz przed pieczeniem, już po wyrośnięciu

Dodane przez: Bree25

Bułeczki ziołowe

Ziołowe bułeczki idealnie smakują...

image-1npti6c

Dodane przez: iciunia89

Czosnkowe bułeczki

Bułeczki podpatrzyłam na jakiejś...

Gotowy wypiek

Dodane przez: Jewonek

Bułeczki czosnkowe

Niesamowicie aromatyczne bułeczki...

Drożdżowe bułeczki z serem feta

Dodane przez: 2milutka

Ziołowe bułeczki z serem feta

Pyszne pachnące ziołami bułeczki...

bułeczki czosnkowe

Dodane przez: kingadyduch

Bułeczki czosnkowe

pyszne i świeże bułeczki bez sztucznych...

Włoskie bułeczki czosnkowe

Dodane przez: edytaha

Włoskie bułeczki czosnkowe

Malutkie, aromatyczne bułeczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE