Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i suszoną śliwką

  • wyświetlono: 10775 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Przepis na śledzie po kaszubsku z dodatkiem rodzynek oraz suszonych śliwek jest łatwy do wykonania, choć wymaga od Nas sporo cierpliwości. Jednak smak, który uzyskujemy kiedy śledzie już przejdą wszystkimi składnikami jest obłędny.

tycjanowa
  • 480min

Składniki

Składniki na zalewę:

1 szkl. wody
50 ml octu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka ziaren gorczycy
2 łyżki cukru
kilka ziaren czarnego pieprzu

Składniki pozostałe:

4 filety śledziowe
1 duża cebula
100 ml koncentratu pomidorowego
200 ml oleju
2 ogórki kiszone
5 śliwek (suszonych)
1/2 szkl. rodzynek
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 goździki
sól, pieprz, papryka wędzona, suszony majeranek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i suszoną śliwką

  • Śledzie moczone w mleku1. Filety śledziowe przed marynowaniem należy wymoczyć w mleku (kilka godzin a najlepiej przez całą noc). Jeśli śledzie są bardzo słone wymieniamy mleko 2-3 razy.
  • Zalewa do śledzi2. Przygotowanie zalewy rozpoczynamy od zmiażdżenia ziela angielskiego wraz z pieprzem. Następnie do garnuszka dodajemy wszystkie składniki: wodę, ocet, pokruszone liście laurowe, ziele, pieprz, ziarna gorczycy oraz cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. a następnie studzimy.
  • Śledzie w zalewie3. Śledzie wymoczone w mleku płuczemy, osuszamy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoika i zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
  • Podsmażone składniki z ogórkiem4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodajemy przyprawy: majeranek, goździki, liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy całość pod przykryciem aż cebula będzie szklista.
    Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone śliwki oraz namoczone wcześniej rodzynki. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Chwilę przesmażamy i dodajemy przecier oraz pozostały olej. Całość studzimy i na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki.
  • Śledzie po kaszubsku5. Zamarynowane śledzie odcedzamy z zalewy i usuwamy przyprawy. Układamy w słoiku warstwowo z przygotowanymi składnikami. Odstawiamy do schłodzenia na 2-3 dni, aby śledzie przeszły wszystkimi smakami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiśledziedania_świąteczneśledzie_po_kaszubsku
 

Komentarze

Podobne przepisy

śledzie ze śliwką i granatem

Dodane przez: anaid123

Śledzie z suszoną śliwką i granatem

Wspaniałe połączenie śledzia z...

Śledzie po kaszubsku

Dodane przez: krys1a

Śledzie po kaszubsku

Jedne z moich ulubionych

Śledzie z rodzynkami i miodem

Dodane przez: bienpyt

Śledzie z rodzynkami i miodem

Ciekawe połączenie smaków - rodzynki...

Śledzie z suszonymi śliwkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Śledzie z suszonymi śliwkami

Kawałki ryby w towarzystwie chrupiących...

Śledzie z suszonymi śliwkami

Dodane przez: JustKuchcik

Śledzie z suszonymi śliwkami

Koreczki śledziowe nadziane suszoną...

Śledzie po kaszubsku

Dodane przez: AnetaSłużałek

Śledzie po kaszubsku

Są bardzo dobre, moja rodzina się...