Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierś z kaczki to wyjątkowe i pyszne danie, które zaskoczy Was smakiem i aromatem. Miękkie i soczyste mięso z chrupiącą skórką, połączone z owocowym sosem zachwyca i sprawia, że z chęcią sięgnięcie po dokładkę.To idealna propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na pierś z kaczki:
    •2 piersi z kaczki
    •sól pieprz

    Składniki na sos pomarańczowy:
    •sok wyciśnięty w 1 pomarańczy
    •starta skórka z pomarańczy
    •1 duże jabłko
    •kawałek dyni
    •2 łyżki miodu
    •świeży rozmaryn

    Składniki na puree z selera naciowego:
    •seler naciowy
    •1 cebula
    •1 ząbek czosnku
    •250 ml mleka
    •masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie kaczki 1. Pierś z kaczki:

    Piersi z kaczki dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w kratkę skórę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę układamy na zimną patelnie i smażymy skórą do dołu ok. 8 min. (do momentu kiedy tłuszcz się wytopi a skóra się zarumieni). Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min.

    Pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i zapiekamy w piekarniku ok. 5-8 min w temp. 180 stopni C.
  • Sos pomarańczowy 2. Sos pomarańczowy:

    Na patelnię, na której smażyła się kaczka wrzucamy łyżeczkę masła. Dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, miód oraz rozmaryn i deglasujemy do momentu kiedy masło się roztopi. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłko i smażymy do momentu zagęszczenia się sosu. Dynia i jabłko powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
  • Seler naciowy 3. Puree z selera naciowego:

    Seler naciowy myjemy i kroimy w dużą kostkę a cebulę w ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek i całość zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Kiedy warzywa będą miękkie odcedzamy je z nadmiaru płynu, dodajemy masło i miksujemy blenderem na puree.
  • Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym 4. Piersi z kaczki wyciągamy z piekarnika, owijamy szczelnie folią aluminiową, odczekujemy ok. 10 min. i kroimy w plastry. Podajemy z przygotowanym puree z selera naciowego i sosem pomarańczowym.


Porady

Puree możemy polać oliwą zmiksowaną z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Kaczka Pierś z kaczki Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować