Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

  • wyświetlono: 866 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pierś z kaczki to wyjątkowe i pyszne danie, które zaskoczy Was smakiem i aromatem. Miękkie i soczyste mięso z chrupiącą skórką, połączone z owocowym sosem zachwyca i sprawia, że z chęcią sięgnięcie po dokładkę.To idealna propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

tycjanowa
  • 60min

Składniki

Składniki na pierś z kaczki:
•2 piersi z kaczki
•sól pieprz

Składniki na sos pomarańczowy:
•sok wyciśnięty w 1 pomarańczy
•starta skórka z pomarańczy
•1 duże jabłko
•kawałek dyni
•2 łyżki miodu
•świeży rozmaryn

Składniki na puree z selera naciowego:
•seler naciowy
•1 cebula
•1 ząbek czosnku
•250 ml mleka
•masło

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

  • Smażenie kaczki1. Pierś z kaczki:

    Piersi z kaczki dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w kratkę skórę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę układamy na zimną patelnie i smażymy skórą do dołu ok. 8 min. (do momentu kiedy tłuszcz się wytopi a skóra się zarumieni). Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min.

    Pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i zapiekamy w piekarniku ok. 5-8 min w temp. 180 stopni C.
  • Sos pomarańczowy2. Sos pomarańczowy:

    Na patelnię, na której smażyła się kaczka wrzucamy łyżeczkę masła. Dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, miód oraz rozmaryn i deglasujemy do momentu kiedy masło się roztopi. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłko i smażymy do momentu zagęszczenia się sosu. Dynia i jabłko powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
  • Seler naciowy3. Puree z selera naciowego:

    Seler naciowy myjemy i kroimy w dużą kostkę a cebulę w ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek i całość zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Kiedy warzywa będą miękkie odcedzamy je z nadmiaru płynu, dodajemy masło i miksujemy blenderem na puree.
  • Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym4. Piersi z kaczki wyciągamy z piekarnika, owijamy szczelnie folią aluminiową, odczekujemy ok. 10 min. i kroimy w plastry. Podajemy z przygotowanym puree z selera naciowego i sosem pomarańczowym.


Porady

Puree możemy polać oliwą zmiksowaną z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatapomarańczejabłkakaczkaDyniaświąteczny obiadpierś z kaczkiprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Całosc

Dodane przez: monisia8585

Filet z kaczki z sosem pomarańczowym

Na początku bałam się robić *filety...

image-159nj9e

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Kaczka w ziołach z jabłkami

Dobrej kaczki nie należy przesuszyć,...

image-1d7di6g

Dodane przez: nataliakielek

Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem

Soczysta, miękka i niezwykle aromatyczna...

Kaczka pieczona z jabłkami

Dodane przez: KuchcikGotuje

Kaczka pieczona z jabłkami

Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie...

Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem...

Pierś kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem

Dodane przez: Joanna Kryla

Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie...

Pełne aromatów, delikatne mięso...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE