Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: Bialka ubijamy na sztywno, wsypujemy stopniowo cukry.Dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy do masy jajecznej. Dodajemy kakao.Mieszamy chwilę.
Ciasto wylewamy na blaszkę (21x33) i pieczemy ok 20 minut.Studzimy. Nasączamy wodą z cytryną.
Biszkopt jasny: postępujemy tak jak w biszkopcie kakaowym tylko zamiast kakao dodajemy olej. Nasączamy wodą z cytryną.
Masa słonecznikowa:
2 łyżki masła roztapiamy na szerokiej patelni, wlewamy mleko.Wsypujemy słonecznik.Prażmy ok 10 minut, często mieszając. Nastepnie słonecznik wsypujemy na blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach do zrumienienia słonecznika,także mieszamy w trakcie pieczenia.Studzimy.
Masło ucieramy z masą krówkową. Wlewamy wódkę.Gdy składniki się połaczą wsypujemy słonecznik, zostawiajać ok 3 łyżek do posypania wierzchu ciasta.
Śmietana:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Komentarze