Słodkie dary lasu

0 (0 ocen)

  • Średni

Grzybki są naprawdę rewelacyjne. Będą pięknym prezentem nie tylko dla Mikołaja:)

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - margaryna: 250 gramów
    - śmietana 18%: 400 gramów
    - białko: 1 sztuka
    - mak: 2 łyżki
    KREM::
    - mleko: 1 litr
    - żółtka: 5 sztuk
    - duże budynie waniliowe: 2 opakowania
    - mąka pszenna (pełne): 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana (pełne): 2 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - masło: 200 gramów
    - margaryna: 12.5 dekagrama
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie dary lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Z reszty ciasta utworzyć cienki rulon i kroić na tyle nóżek ile mamy spodów. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st.
  • 2. W szkl. mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować