Możemy tu dodać dowolne owoce: jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie, a także orzechy i bakalie. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, pulchne, idealne do popołudniowej kawy :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
pół szklanki mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 jabłko
100 g malin
orzechy (włoskie, laskowe, ziemne)
100g suszonych śliwek i żurawiny
lukier: 1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Keks: "dary jesieni" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodawaj do żółtek na przemian z mlekiem i olejem. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.
2.Suszone owoce zalej wrzątkiem. Odstaw na chwilę, po czym osusz, drobniej pokrój i wymieszaj z łyżką mąki. Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do masy razem z malinami, suszonymi owocami i posiekanymi orzechami. Na końcu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
3.Ciasto przelej do podłużnej formy na babkę ( o dł.35 cm). Piecz ok.50-60 minut w 180 st (do tzw.suchego patyczka).Wystudź. Cukier utrzyj z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i odrobiną dorącej wody. Lukrem polej wierzch keksu i dowolnie udekoruj. Smacznego!
Komentarze