Keks: "Dary jesieni"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Możemy tu dodać dowolne owoce: jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie, a także orzechy i bakalie. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, pulchne, idealne do popołudniowej kawy :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    pół szklanki mleka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 jabłko
    100 g malin
    orzechy (włoskie, laskowe, ziemne)
    100g suszonych śliwek i żurawiny
    lukier: 1,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Keks: "dary jesieni" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodawaj do żółtek na przemian z mlekiem i olejem. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.
  • 2. Suszone owoce zalej wrzątkiem. Odstaw na chwilę, po czym osusz, drobniej pokrój i wymieszaj z łyżką mąki. Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do masy razem z malinami, suszonymi owocami i posiekanymi orzechami. Na końcu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą.
  • 3. Ciasto przelej do podłużnej formy na babkę ( o dł.35 cm). Piecz ok.50-60 minut w 180 st (do tzw.suchego patyczka).Wystudź. Cukier utrzyj z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i odrobiną dorącej wody. Lukrem polej wierzch keksu i dowolnie udekoruj. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować