Śliwkowe torciki

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszne ciasto którym możemy się cieszyć przez cały rok gdyż można je zrobić ze świeżych owoców lub tak jak ja z owoców zagotowanych w syropie.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - jajka: 8 sztuk
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier: 0.75 szklanki
    MASA WęGIERKOWA::
    - śliwki węgierki (takie ze słoika): 2 szklanki
    - galaretka cytrynowa: 1 sztuka
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - śmietana kremówka 30%: 0.75 szklanki
    MASA BRZOSKWINIOWA::
    - brzoskwinie ze słoika: 2 szklanki
    - galaretka brzoskwiniowa: 1 sztuka
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - śmietana kremówka 30 %: 0.75 szklanki
    DODATKOWO::
    - gorzka czekolada: 20 dekagramów
    - śmietana kremówka 30%: 300 mililitrów
    - usztywniacz do bitej śmietany: 1 sztuka
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwkowe torciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 8 łyżek wody i szczypty soli, następnie już do ubitych białek dodać cukier i ubijać, aż piana będzie biała i sztywna. Żółtka jajek bardzo ostrożnie połączyć z pianą i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wylać do wyłożonej papierem prostokątnej formy do pieczenia. Piec w temp do 180st około 25-30 min, ale trzeba kontrolować bo ja oczywiście zapomniałam spojrzeć na zegarek i piekłam na "oko"
  • śliwkowe torciki 2. Masa węgierkowa:
    Śliwki odsączyć z syropu i zmiksować na gładką masę, dodać do niej przestudzoną galaretkę rozpuszczoną razem z żelatyną w 3/4 szklanki gorącej wody na koniec ostrożnie wmieszać w masę śliwkową ubitą na sztywno śmietankę.
  • śliwkowe torciki 3. Masę brzoskwiniową przygotować w identyczny sposób jak masę węgierkową.
  • śliwkowe torciki 4. Upieczone ciasto przeciąć na dwa blaty, jeden ułożyć na dnie formy w której się ciasto piekło i na nim kolejno wylać gęstniejące masy, przykryć drugim blatem ciasta.
    Ciasto-masa brzoskwiniowa po jej zastygnięciu masa węgierkowa-ciasto.
  • 5. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i zanim czekolada zastygnie pociąć na kwadraty, każdą porcję udekorować ubitą śmietanką wymieszaną z usztywniaczem i cukrem pudrem, ozdobić owocami.
    Ciasto przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować