Ciasto Pijana śliwka

  • wyświetlono: 31577 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Pijana śliwka to ciasto z suszonymi śliwkami w alkoholu z kremem budyniowym, zwieńczone aksamitną czekoladą. Czy to nie brzmi przepysznie? Zobaczcie sprawdzony przepis na ciasto pijana śliwka i odtwórzcie w domu to cudo.

viki2903
  • 240min
  • Średni

Składniki

(na formę 20x30 cm)

Biszkopt:
5 małych jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru
4 żółtka
1,5 kostki masła
2 łyżki amaretto
1 opakowanie suszonych śliwek kalifornijskich

wiśniówka lub spirytus do namoczenia śliwek

Polewa czekoladowa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
100 g masła
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
1 galaretka wiśniowa
0,5 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Pijana śliwka

  • iStock-4894377741. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 °C
  • iStock-175240339 (1)2. Masa budyniowa:
    Śliwki moczymy w ciepłej wodzie i alkoholu- ok. 1/3 szklanki (ja moczyłam ok. 4 godzin), 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do niego wymieszane z pozostałych 2 szklankach zimnego mleka budynie i żółtka. Gotujemy do uzyskania konsystencji budyniu. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyń. Do gotowej masy dodajemy amaretto. Masę rozprowadzamy na biszkopcie, a na niej układamy odsączone śliwki.
  • StockFood_11416123_Layout_Melting_chocolate_over_a_hot_water_bath3. Polewa czekoladowa:
    Roztapiamy masło, dodajemy do niego pokruszone czekolady i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady, a następnie dodajemy śmietanę. Galaretkę rozpuszczamy i dodajemy do masy czekoladowej. Studzimy. Lekko tężejącą masą czekoladową polewamy wierzch ciasta.

Ile piec placek pijana śliwka? 

Biszkopt kakaowy do ciasta pijana śliwka pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia może się różnić, w zależności od tego jaki mamy piekarnik, dlatego musimy na bieżąco kontrolować sytuację. Orientacyjny czas może się różnić, więc najlepiej po 15-20 minutach lekko uchylić drzwiczki piekarnika i sprawdzić czy ciasto jest już upieczone zwykłym patyczkiem do szaszłyków.

Placek pijana śliwka - jak przechowywać?

Ciasto pijana śliwka, jak wszystkie ciasta z kremem, nie może stać zbyt długo, dlatego najlepiej zjeść je w ciągu 3-4 dni. W tym czasie powinno być przechowywane w lodówce, najlepiej w zamykanym pojemniku. To pyszne ciasto z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu można też bez problemu zamrozić. 

Porady

Placek pijana śliwka

Ciasto pijana śliwka to przede wszystkim pyszny biszkopt kakaowy. Placek musi być miękki, napowietrzony i delikatny. Jak upiec idealny biszkopt na spód pijanej śliwki? Warto pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, należy dokładnie ubić białka na sztywną pianę. Kolejny ważny punkt to bardzo delikatne łączenie ubitych białek z resztą składników i dokładne, ale ostrożne ich wymieszanie. Kolejny krok to pieczenie, masę wstawiamy do rozgrzanego już piekarnika, a po upieczeniu nie wyjmujemy od razy, tylko zostawiamy jeszcze na chwilę, aby nie opadło.

Ciasto pijana śliwka - dodatki

Pijana śliwka to przepyszne ciasto, ale można je jeszcze ulepszyć rozmaitymi dodatkami. Co dodać do pijanej śliwki? Fantastycznym połączeniem smakowym jest ciasto pijana śliwka z nutellą albo dodatkowo z nutellą i mascarpone. Kolejną propozycją na urozmaicenie pijanej śliwki są wszelkiego rodzaju orzechy. Do tego ciasta pasują zarówno migdały, pistacje, orzechy laskowe jak i orzechy włoskie. Świetnym dodatkiem, z którym pijana śliwka będzie smakowała wyśmienicie, są również wiórki kokosowe.

Pijana śliwka - z czym podawać?

Jeśli chcecie zachwycić swoich gości, podajcie ciasto pijana śliwka z bitą śmietaną lub z gałką lodów. Placek pijana śliwka dobrze komponuje się też z ciepłym sosem karmelowym lub czekoladowym. Aby nieco zrównoważyć słodycz ciasta, najlepiej podać go w towarzystwie filiżanki gorzkiej kawy. Jako że pijana śliwka zawiera w sobie alkohol, można również podać do kawałka ciasta kieliszek czegoś mocniejszego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaCiastoŚliwkikremDeserświętaśliwki suszoneprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Pijana śliwka

Dodane przez: Milena127

Pijana śliwka w czekoladzie

Kakaowy biszkopt przełożony masą...

Ciasto Pijana wiśnia

Dodane przez: MarciaDG92

Ciasto czekoladowe - Pijana wiśnia

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym...

image-25wflhl

Dodane przez: ciastaideserkilb

Ciasto pijana zakonnica

Przepyszne ciasto na każdą okazję.

pijak

Dodane przez: nella1

Pijane ciasto

Ciasto z typu słodko-kwaśno-alkoholowych

„Pijana Śliwka”

Dodane przez: beciiaaa

Placek kakaowy z masą budyniową i pijaną...

Pyszny placek w wersji dla dorosłych....

Pijana kukułka

Dodane przez: palulka

Ciasto Pijana kukułka

Ciasto jest bardzo czekoladowe,kremowe,delikatne,eleganckie...Przepyszne.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE