Przepyszne ciasto ,które doskonale sprawdzi się na domowych imprezach, a już tym bardziej jako ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Ciasto jest z dodatkiem alkoholu,ale spokojnie można zrobić wersję bez dodatku %.
Orzechowa śliwka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki przekładamy do naczynia i zalewamy np.wódką. Jeśli ciasto będą jadły dzieci zamień alkohol na gorąca wodę. Tak zalane śliwki zostawiamy na całą noc,aby zmiękły.
2.Krem: Odlej pół szklanki zimnego mleka, pozostałą ilość zagotuj. Do odlanego mleka dodaj budyń w w proszku, mąkę oraz żółtka.
3.Całość wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie ,aby nie zrobiły się grudki. Jeśli zrobią się grudki to musisz ciepła masę budyniową przetrzeć przez sitko lub zblendować na gładką masę. Budyń przełóż do miski, przykryj folią tak aby folia dotykała budyniu (dzięki temu nie pojawi się kożuch). Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. W tym czasie wyłóż masło i mleko skondensowane, aby nabrały również temperatury pokojowej.
4.Następnie ubij miękkie masło na puch około 5 minut i małym strumieniem dodawaj mleko skondensowane lub łyżka po łyżce cukier puder. Następnie partiami dodawaj budyń i kakao.
5.Na sam koniec dodaj do kremu masło orzechowe .
6.Śliwki odcedzamy na sicie (płyn użyj do skropienia biszkoptu), następnie kroimy w mniejsze kawałki.
7.Większą część śliwek dodaj do kremu i wymieszaj. Pozostałą część odłóż do dekoracji.
8.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i olej, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem. Delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 35 minut i studzimy.
9.Złożenie ciasta. Biszkopt przecinamy na 2 części. Obie części mocno skrapiamy płynem od śliwek. Na jedną część biszkoptu wykładamy 3/4 kremu ze śliwkami, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem, również skrapiamy i smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch układamy pozostałe śliwki. Polewamy gotową polewą lub można przygotować domową.
Polewa: Żelatynę wsyp do kubeczka zalej odrobioną wody i odstaw aby napęczniała. Do rondelka włóż margarynę i rozpuść w niej cukier, po dokładnym rozpuszczeniu dodaj kakao i przez chwilę zagotuj. Odstaw i dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj i pozostaw do przestudzenia.
Komentarze