Ciasto Pijana Śliwka

4.47 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mocno czekoladowe i mocno alkoholowe ciasto z kremem na bazie nutelli z suszonymi śliwkami nasączonymi rumem i polewą z gorzkiej czekolady. Wyraziste, wilgotne w smaku i bardzo smaczne, dla amatorów treściwych konkretnych ciast. Jest obłędnie pyszne!

Sprawdzi się na róznych uroczystościach, nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Polecam.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma 25/30 cm

    Ciasto:

    ¾ szklanki oleju

    ½ szklanki wody

    1,5 szklanki drobnego cukru

    3 łyżki ciemnego kakao

    5 jajek

    1,5 szklanki mąki tortowej

    1 łyżeczka sody

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Krem:

    20 dag miękkiego masła

    20 dag serka mascarpone

    40 dag nutelli

    25 dag suszonych śliwek

    150 ml rumu



    Poncz:

    100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej

    3 łyżki rumu



    Dodatkowo:

    4 pełne łyżki powideł śliwkowych



    Polewa:

    10 dag gorzkiej czekolady

    150 ml słodkiej 30 % śmietanki



    Dowolna posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (168 ocen)

Ciasto pijana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, wodę i jedną szklankę drobnego cukru oraz kakao umieścić razem w rondelku, podgrzewać aż masa się zagotuje a cukier rozpuści. Zestawić z ognia, odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Mąkę tortową wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

    Żółtka oddzielić od białek.

    Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypywać łyżka po łyżce resztę drobnego cukru, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać żółtka, krótko zmiksować, wlać wystudzoną masę kakaową, delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera. Wsypać mąkę i wymieszac delikatnie samą rózgą, tylko do połączenia, aby nie utracić konsystencji piany.
  • 2. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem-tylko samo dno, boków niczym nie natłuszczać..

    Piec przez 45 minut w temp 180*c na grzaniu góra-dół. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.

    Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.
  • 3. Krem:



    Suszone śliwki drobno pokroić na kawałki, włożyć do miseczki zalać rumem i odstawić na minimum 3 godziny aby wchłonęły całkowicie alkohol.

    Miękkie masło krótko utrzeć mikserem na puch, dodać zimny serek mascarpone z lodówki oraz nutellę, zmiksować tylko do połączenia. następnie do masy dodać śliwki w alkoholu i delikatnie ręcznie wymieszać łyżką.



    Poncz: Zimny napar kawowy wymieszać z rumem.
  • 4. Przełożenie:

    Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć połową kawowego ponczu, posmarować śliwkowymi powidłami, wyłożyć krem, przykryć drugą warstwą ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć resztą ponczu.

    Polewa:

    Śmietankę dobrze podgrzać aż będzie gorąca, dodać połamaną na kawałki czekoladę, chwilę odczekać i całość wymieszać aż będzie gładka jednolita konsystencja, polać ciasto, udekorować dowolnie. Chłodzić całą noc w lodówce.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować