Ciasto śliwka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.śliwki:
Śliwki suszone zalewamy wiśniówką lub rumem czy śliwowicą wymieszanym z wodą i odstawiamy na 2-3 godziny.
biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i olej (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej). Do masy przesiewamy mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do formy (20x30cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy 170 stopni przez 30 minut.
masa budyniowa:
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukrów, a potem studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Schładzamy.
Złożenie:
Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Na pierwszy nakładamy dżem porzeczkowy ( biszkopt można delikatnie skropić alkoholem pozostałym z moczenia śliwek). Na dżemie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Masę budyniową przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i powtarzamy poprzednie czynności (dżem porzeczkowy i masa budyniowa). Na wierzch drugiej warstwy masy budyniowej nakładamy odsączone z alkoholu śliwki, które polewamy rozpuszczoną z 1 łyżką masła czekoladą. Całość wstawiamy do lodówki.
Komentarze