Ślimaczki z serem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane twarogiem, ich smak pokochają nie tylko najmłodsi domownicy, ale też i Ci starsi. Pyszne ślimaczki możesz wziąć ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Miękkie ciasto, delikatne nadzienie, tworzą idealne połączenie, spróbuj przekonaj się.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 40 g drożdży świeżych
    • 100 g cukru
    • 600 g mąki pszennej
    • 60 g masła
    • 1 jajko
    • 300 g wody ciepłej
    • 10 g cukru waniliowego
    Składniki na farsz:
    • ½ kg twarogu półtłustego
    • 1 jajko
    • 15 g skrobi ziemniaczanej
    • 70 g cukru
    • 150 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka

Ślimaczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Twaróg kroję w kostkę, przekłam do miski, dodaję skrobię ziemniaczaną, wsypuję cukier, wbijam jajko i ucieram blenderem. Następnie dodaję rodzynki, mieszam delikatnie łyżką i odstawiam na bok.
  • ciaasto 2. Mąkę wsypuję do miski, dodaję cukier, cukier waniliowy, wbijam jajko, dodaję rozpuszczone masło. W wodzie rozpuszczam drożdże i wlewam do ciasta. Ciasto wyrabiam i następnie wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję prostokąt 70 cm na 40 cm.
  • masa 3. Nadzienie serowe rozsmarowuję na rozwałkowanym cieście.
  • ciasto 4. Prostokąt ciasta kroję wzdłuż na dwie równe połowy, następnie każdy kawałek ciasta zwijam w roladę i kroję na 5 cm plastry, tak aby powstało 24 ślimaczków. Ślimaczki układam na blaszce przeciętą stroną do góry.
  • ciasto 5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
    Gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować