Ślimaczki Z Serem I Rodzynkami

  • wyświetlono: 298 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zjeść rano taką świeżą, mięciutką drożdżóweczkę to jest coś wspaniałego, dlatego nie czekajcie dłużej i jak tylko się ochłodzi pieczcie i jedzcie ile się da, bo da się sporo takie są dobre :D

gotowanietoproste
  • 14 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Zaczyn:

20 g świeżych drożdży
1/2 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka
1 łyżka cukru
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 450
1 jajko kl M
40 g roztopionego i ostudzonego masła
1/3 szkl cukru
parę kropel esencji waniliowej
ewent. 1 łyżka jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 18 %
Nadzienie:
200 g sera twarogowego
1 żółtko
2 czubate łyżki budyniu
1 łyżeczka masła roztopionego
40 g cukru
rodzynki
ewent. odrobina otartej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Ślimaczki Z Serem I Rodzynkami

  • 1. 1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Jeśli ciasto jest zbyt tępe dodajemy jogurt/śmietanę i wyrabiamy dalej.
    Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
    3. Łączymy z serem żółtko, cukier, roztopione masło (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie)
    ewentualnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki oraz proszek budyniowy. Mieszamy całość i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
    4. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą serową tak aby końce pozostały czyste. Zawijamy i kroimy na kawałki grubości 2-3 cm.

    5. Gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia.

    Ślimaczki pieczemy 190 stop przez około 30. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
    Kiedy ślimaczki ostygną, możemy je polukrować. Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweDeserdla dziecidrożdzówkiz twarogiemz rodzynkamidomowe drożdżówkiślimaczki z seremśniadniez serem twarogowym

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb tostowy zapiekany z parówką i serem

Dodane przez: bienpyt

Chleb tostowy zapiekany z parówką i serem

Śniadanie na ciepło – kromki chleba...

omlet z warzywami i serem

Dodane przez: majka190382

OMLET Z WARZYWAMI I SEREM

Kiedy mam wolne celebruje śniadania....

Jajko zapiekane w chrupiącej bułce z szynką, serem i szczypiorkiem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Jajko zapiekane w chrupiącej bułce z szynką,...

Chrupiące bułki z dużą ilością...

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Dodane przez: ewaeu

Tortilla z jajkiem, serem i szynką na ciepło

Taka tortilla poleca się np. na...

Omlet chlebowy z boczkiem i serem

Dodane przez: beniawojt

Omlet chlebowy z boczkiem i serem

Niesamowicie smaczny na śniadanie,kolację...

parówki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Naleśniki z parówką i serem

Szybki obiad lub kolacja :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE