Śledzie z duszonym jabłkiem i nutą pomidorową

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Śledzie, to ja zajadam bardzo chętnie, w każdej postaci. A te tak przygotowane w sosie z duszonym jabłkiem i przecierze pomidorowym posmakowały mi bardzo. Polecam na święta, lecz nie tylko. Śledzie z duszonym jabłkiem i nutą pomidorową są doskonałe jako przystawka bądź przekąska.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
    1 dorodne jabłko
    300 ml. passaty pomidorowej z bazylią -przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
    2-3 łyżki oleju
    po 2 szczypty soli, cukru i pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z duszonym jabłkiem i nutą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z duszonym jabłkiem i nutą pomidorową 1. Płaty śledziowe zalewam wodą, odstawiam na ok. 2 godziny. Odsączam, kroję na porcje.
  • Śledzie z duszonym jabłkiem i nutą pomidorową 2. Na oleju szklę obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, jabłko obieram, trę na tarce o dużych oczkach, dodaję do cebuli, duszę ok. 10 minut, dodaję przecier pomidorowy, doprawiam czosnkiem niedźwiedzim, solą , pieprzem i cukrem, chwilę duszę, studzę. Śledzie układam w naczyniu przekładając duszonym jabłkiem z passatą, wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień przed podaniem całość mieszam, przekładam na talerz, podaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Pomidor Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować