Śledzie w sosie serkowo-majonezowym z selerem naciowym, fenkułem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w wodzie ok 2 godziny. Śledzie powinny być lekko słone. Osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w kostkę ok 1x1 cm. Przełożyć do salaterki. Dodać łyżkę soku z cytryny i pomieszać.
Zielony groszek zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Osączyć na sicie.
Koper włoski pokroić w kostkę.
Tak samo jabłko, ale wcześniej obrać i pozbawić gniazda nasiennego.
Łodygi selera przekroić najpierw wzdłuż, a następnie w ok 0,5 cm kawałki.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki umieścić w salaterce.
Śmietanę wymieszać z serkiem z wiaderka, majonezem i przełożyć do salaterki. Wymieszać.
Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Ponownie wymieszać.
Odstawić do lodówki na ok 15 min,
Smacznego.
Komentarze