Śledzie w sosie serkowo-majonezowym z selerem naciowym, fenkułem i groszkiem

4.38 (13 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna sałatka. Smaki dobrze się uzupełniają.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety śledziowe matiasy i łyżka soku z cytryny
    2 łodygi selera naciowego
    fenkuł-koper włoski
    szarlotka
    jabłko duże
    1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
    100 g śmietany 30 %
    3 łyżki serka z wiaderka
    2 łyżki majonezu
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.38 (13 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Śledzie w sosie serkowo-majonezowym z selerem naciowym, fenkułem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w wodzie ok 2 godziny. Śledzie powinny być lekko słone. Osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w kostkę ok 1x1 cm. Przełożyć do salaterki. Dodać łyżkę soku z cytryny i pomieszać.
    Zielony groszek zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Osączyć na sicie.
    Koper włoski pokroić w kostkę.
    Tak samo jabłko, ale wcześniej obrać i pozbawić gniazda nasiennego.
    Łodygi selera przekroić najpierw wzdłuż, a następnie w ok 0,5 cm kawałki.
    Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
    Wszystkie składniki umieścić w salaterce.
    Śmietanę wymieszać z serkiem z wiaderka, majonezem i przełożyć do salaterki. Wymieszać.
    Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Ponownie wymieszać.
    Odstawić do lodówki na ok 15 min,
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować