Śledzie w sosie tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki ok 2 cm. Można pokroić po skosie, żeby ładnie wyglądały.
Umyty zielony ogórek obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Powstały sok z ogórka usunąć najlepiej na sicie odciskając.
Ogórka przełożyć do salaterki i dodać jogurt, majonez, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz cytrynowy. Pomieszać. Dodać pokrojone śledzie. Sól dodać do smaku.
Wstawić do lodówki na ok 2 godziny żeby smaki się połączyły.
Można zajadać np ze świeżymi ziemniakami.
Można podać jako przystawkę np na Wigilię.
Smacznego.
Komentarze