Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

No bo wiecie, ja tam lubię kogoś zaskakiwać, nie tylko smakiem, ale też teksturami. Tutaj aksamitne połączenie śmietany i pieczonej gruszki z rybą sprawdzi się i na bank zaskoczy śledziowych smakoszy. Szczególnie polecam na święta.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g matiasów
    400 g śmietanki 36% (gęstej)
    2 duże gruszki
    100 g rodzynków
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką 1. W zależności od stopnia solanki, śledzie moczymy kilkukrotnie zmieniając wodę. Ja za zbyt słonymi nie przepadam, więc moczyłem około 1 godziny.
    Rybę kroimy w poprzeczne paski (około 1 cm).
    Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pieczemy 20 minut w 200°C. Przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy ze śmietaną. Dodajemy uprzednio namoczone i odcedzone, rodzynki.
    Całość mieszamy. Przekładamy do słoików i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować