Bardzo smaczny pomysł na śledzika o niebanalnym smaku.
12 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
-0,5 kg filetów śledziowych a'la matijas
-0,4 l oleju rzepakowego
-1/2 szklanki octu balsamicznego
-200 g suszonych pomidorów w zalewie
-1 duża czerwona cebula
-1 duża biała cebula
Śledzie w oleju z octem balsamicznym, suszonymi pomidorami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. Kroimy w paski. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
2. Na dnie dużego słoika lub dwóch-trzech mniejszych układamy kolejno: śledzie-cebula czerwona-śledzie-pomidory-śledzie-cebula biała. Zalewamy olejem wymieszanym dokładnie z octem balsamicznym i odkładamy na noc do lodówki. Smacznego!
Komentarze