Śledzie marynowane z warzywami i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis 2 w 1 – oprócz aromatycznych filetów śledziowych, zyskujemy równie smaczne warzywa i pieczarki. Składniki można podać bez dodatków lub wymieszać z oliwą, dobrym olejem, majonezem czy jogurtem i w ten sposób stworzyć świetną sałatkę.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)

    Zalewa:
    2 duże obrane białe cebule (łącznie 250 g) – pokrojone w ćwierćplastry
    1 duża obrana marchewka (150 g) – pokrojona w plastry
    150 g oczyszczonych pieczarek – pokrojone na małe cząstki
    4 i ½ szklanki wody
    ½ szklanki octu 10%
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    6 suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
    1 łyżeczka estragonu suszonego
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Przekąski

Śledzie marynowane z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie marynowane z warzywami i pieczarkami 1. Składniki zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min, po czym wystudzić.
    Śledzie podzielić na małe kawałki i na zmianę z mieszanką warzyw i pieczarek umieścić w słoju. Całość zalać płynem z przyprawami, zakręcić i włożyć do lodówki na co najmniej 1 – 2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować