Śledzie w aromatycznym oleju z dodatkiem korzeni i ziół. Niezastąpione na wigilijnym oraz wielkanocnym stole. Świetna propozycja na imprezową zakąskę. Polecam!
Składniki:
600 g filetów śledziowych a la matjas (uprzednio wymoczone)
400 ml oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki rozmarynu suszonego
½ łyżeczki tymianku suszonego
4 kulki owoców jałowca
4 kulki ziela angielskiego
½ łyżeczki goździków całych
½ łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
Śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, obrany i pokrojony w plastry czosnek oraz pozostałe przyprawy i zioła umieścić w garnku, następnie zagotować i wystudzić.
2.Pokrojone na mniejsze kawałki śledzie przełożyć o słoika. Zalać olejem z przyprawami. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki. Śledzie przygotować co najmniej 1 -2 dni przed podaniem.
Komentarze