Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

  • wyświetlono: 52 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Oryginalne pikle z grzybów, warzyw i cytrusów. Aromatyczne i charakterne przetwory, które stanowią świetny dodatek do obiadu lub też bazę do sałatki, zupy czy sosu.

P10
  • 10 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

380 g oczyszczonych pieczarek
280 g selera naciowego
1 średni ogórek sałatkowy (260 g)
200 g obranej białej cebuli
1 większa cytryna (160 g)
6 szklanek wrzącej wody
½ szklanki octu 10%
5 łyżek ketchupu łagodnego
5 łyżeczek przyprawy typu Vegeta
2 łyżeczki czerwonej przyprawy curry w proszku
4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
5 suszonych jagód jałowca (rozgniecione)
5 goździków
2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną

  • Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną1. Pieczarki pokroić na nieduże cząstki i przełożyć do garnka, dodać pokrojone w plastry seler i ogórek, pokrojoną w ćwierćplastry cebulę oraz pokrojoną na małe kawałki cytrynę – wymieszać.
  • Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną2. Następnie dołożyć ketchup i pozostałe dodatki smakowe (Vegetę, curry, cukier trzcinowy, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, goździki, gorczycę, tymianek, majeranek, kurkumę, imbir, cynamon, ostrą paprykę), a także wlać ocet. Zawartość garnka zalać wrzątkiem, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 – 7 min, po czym wystudzić. Marynatę przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce (max 2 – 3 tygodnie).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiprzystawkatymianekwarzywaSałatkaimbircynamonkurkumacytrynaowoce jałowcaseler naciowycurrygrzybyśniadaniemajeranekkolacjaobiadocetostra paprykaPrzetworyprosteziele angielskiena zimnotaniemarynatagoździkibazado obiaduvegetana zimęmarynowanekorzennena kanapkibiała cebulaaromatycznedodatekcukier trzcinowydo sałatkizapasydo zupyogórek sałatkowyz cytrynąprzepis_miesiąca1000w zalewiezaprawado sosujagody jałowcabiała gorczycaketchup łagodnyliścia laurowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kapusta pekińska z warzywami.

Dodane przez: kaskamar

KAPUSTA PEKIŃSKA MARYNOWANA Z WARZYWAMI

W zeszłym roku rozpoczęła się moja...

Konfitura z marchewki

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Konfitura z marchwi i cytryn

Półki sklepowe uginają się od dżemów...

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

Dodane przez: anemon

Syrop z kwiatów czarnego bzu i cytryn

Ten syrop jest przygotowywany w...

image-25ksuad

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

kiszone cytryny z papryczką chilli i cynamonem

kiszone cytryny z papryczką chilli...

marynowane panierowane pieczarki

Dodane przez: anka1988

Marynowane panierowane pieczarki

Pieczarki pod taką postacią jeszcze...

Marynowane pieczarki

Dodane przez: jolao

Marynowane pieczarki

Pieczarki marynowane często wykorzystuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE