Oryginalne pikle z grzybów, warzyw i cytrusów. Aromatyczne i charakterne przetwory, które stanowią świetny dodatek do obiadu lub też bazę do sałatki, zupy czy sosu.
25 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
380 g oczyszczonych pieczarek
280 g selera naciowego
1 średni ogórek sałatkowy (260 g)
200 g obranej białej cebuli
1 większa cytryna (160 g)
6 szklanek wrzącej wody
½ szklanki octu 10%
5 łyżek ketchupu łagodnego
5 łyżeczek przyprawy typu Vegeta
2 łyżeczki czerwonej przyprawy curry w proszku
4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
5 suszonych jagód jałowca (rozgniecione)
5 goździków
2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
½ łyżeczki mielonej kurkumy
½ łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
Pieczarki marynowane z warzywami i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić na nieduże cząstki i przełożyć do garnka, dodać pokrojone w plastry seler i ogórek, pokrojoną w ćwierćplastry cebulę oraz pokrojoną na małe kawałki cytrynę – wymieszać.
2.Następnie dołożyć ketchup i pozostałe dodatki smakowe (Vegetę, curry, cukier trzcinowy, liście laurowe, ziele angielskie, jagody jałowca, goździki, gorczycę, tymianek, majeranek, kurkumę, imbir, cynamon, ostrą paprykę), a także wlać ocet. Zawartość garnka zalać wrzątkiem, całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 – 7 min, po czym wystudzić. Marynatę przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce (max 2 – 3 tygodnie).
Komentarze