Śledzie z suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Koreczki śledziowe nadziane suszoną śliwką w aromatycznej, korzennej zalewie. Świetna przystawka na spotkania okolicznościowe, a także niebanalna propozycja na świąteczny stół. Polecam!

Składniki:

  • 800 g filetów śledziowych - 24 małe sztuki (wymoczone)
    250 g suszonych śliwek bez pestek

    Zalewa:
    1 i ½ szklanki wody
    1 szklanka oleju słonecznikowego
    ½ szklanki octu 10%
    3 małe białe cebule (łącznie 150 g)
    2 średnie marchewki (łącznie 150 g)
    1 łyżka miodu
    1 liść laurowy
    3 kulki suszonych jagód jałowca
    5 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka curry
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    szczypta soli do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Przystawki Koreczki

Śledzie z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z suszonymi śliwkami 1. Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę przekroić na pół i pokroić w piórka. Marchewkę pokroić w talarki. Warzywa oraz pozostałe składniki przeznaczone na zalewę gotować 10 min, po czym wystudzić.
  • Śledzie z suszonymi śliwkami 2. Śliwki zalać wrzątkiem, po kilku minutach dokładnie osączyć i wystudzić. Każdym filetem śledziowym owinąć 2 – 4 śliwki i dokładnie spiąć za pomocą wykałaczek.
  • Śledzie z suszonymi śliwkami 3. W dużym słoiku lub zamykanym naczyniu na dnie ułożyć połowę warzyw z zalewy. Następnie włożyć przygotowane koreczki.
  • Śledzie z suszonymi śliwkami 4. Całość zalać zalewą, wykładając na wierzch pozostałe cebulę oraz marchewkę. Słoik zakręcić/naczynie zamknąć i włożyć do lodówki. Podawać co najmniej po 1 – 2 dniach przechowywania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować