Śledzie marynowane po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie oczyścić z błon, skórę i kręgosłup pozostawić. Umyć je w 2 wodach. Przełożyć do miski i namoczyć w wodzie przez 2 godziny, po 1 godzinie zmienić wodę. Po 2 godzinach moczenia wodę odlać a śledzie zalać mlekiem, odstawić na kolejne 2 godziny
2.Wymoczone śledzie wypłukać z mleka.
Składniki zalewy oprócz oleju zagotować, pod koniec dodać cebule pokrojone w talarki i pogotować jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia. Z zalewy wyjąć cebule i przyprawy a dodać olej, wymieszać i wystudzić.
Na dno słoika włożyć trochę cebuli, osączonej z zalewy, dodać przyprawy podzielone równo na każdy słoik. Ułożyć śledzie, znów cebula i zalać zalewą.
Zakręcić i odstawić minimum na 3 dni, wtedy są już dobre do konsumpcji. Śledzie mogą stać w zimnym miejscu ponad 2 tygodnie.
Proporcje zalewy można dopasować pod swój smak. Do tej proporcji zalewy można dać więcej śledzi np 15 szt. ale wtedy należy dodać więcej cebuli. Ja nadwyżkę pasteryzuję i kiedy trzeba zużywam do małej porcji śledzi.
Komentarze