Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!
15 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
500 g filetów śledziowych solonych (matiasów)
1 litr wody
Zalewa
375 ml wody
100 ml oleju rzepakowego*
70 ml octu 10%
1 duża cebula
2 liście laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
Śledzie po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3-4 godziny. Czas moczenia śledzi uzależniony jest od tego, jak słone są śledzie. W tym czasie robimy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku na przemian z cebulą i zalewamy zalewą. Zalewa powinna dokładnie przykryć śledzie. Na wierzch słoika wlewamy oliwę i zamykamy słoik. Śledzie odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
Odnośniki
* można zastąpić oliwą z oliwek
Uwagi dodatkowe
- śledzie warto zrobić wcześniej, gdyż najlepsze są po kilku dniach
- śledzie przetrzymujemy w chłodnym miejscu do trzech tygodni
Komentarze