Śledzie po wiejsku

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam!

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych solonych (matiasów)
    1 litr wody

    Zalewa

    375 ml wody
    100 ml oleju rzepakowego*
    70 ml octu 10%
    1 duża cebula
    2 liście laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
    1 łyżeczka gorczycy
    1 łyżeczka cukru
    ½ łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3-4 godziny. Czas moczenia śledzi uzależniony jest od tego, jak słone są śledzie. W tym czasie robimy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoiku na przemian z cebulą i zalewamy zalewą. Zalewa powinna dokładnie przykryć śledzie. Na wierzch słoika wlewamy oliwę i zamykamy słoik. Śledzie odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

    Odnośniki

    * można zastąpić oliwą z oliwek

    Uwagi dodatkowe
    - śledzie warto zrobić wcześniej, gdyż najlepsze są po kilku dniach
    - śledzie przetrzymujemy w chłodnym miejscu do trzech tygodni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować